- English
- Română
Violența Domestică - O Realitate Dură , Indiferent de Statutul Social al Persoanei!
Violența domestică constă într-o serie de comportamente sistematic repetate, de atac fizic, agresivitate verbală și psihologică, sexuală și economică, pe care un partener le manifestă asupra celuilalt în cadrul oficializat al familiei sau în relaţia de convieţuire în acelaşi spaţiu.
Deşi există un cadru legal pentru a proteja în mod eficient victimele violenței domestice, marea provocarea este educarea publicului. Vorbim despre educarea publicului femeilor consumatoare de droguri injectabile, în sensul unei culturi a non-violenței.
Abuzul în interiorul unei familii poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni şi familie, ameninţări şi atacuri care în unele cazuri pot duce la moartea unuia dintre parteneri.
Familia , care constituie un teren de manifestare a violenţei domestice, devine mai puţin transparentă şi deschisă mediului social imediat: familia lărgită, vecinii, prietenii, colegii. Este evidentă izolarea socială a acestor familii, în speţă a femeilor agresate. Ele capătă o stigmă în ochii celorlalţi, şi în acelaşi timp un sentiment de culpă care le face să se izoleze.
Educaţia pentru femei este foarte importantă, astfel încât ele să ceară ajutorul în cazul în care devin victime ale violenței domestice.
Violența în familie poate avea consecinţe grave asupra persoanelor, copiilor sau adulţilor, atât pe plan fizic, cît și pe plan emoţional. De obicei, efectele abuzurilor se fac resimţite o lungă perioadă de timp, după săvârşirea actelor de violență și influienţează atît viața cît și comportamentul acestora.
Cu acest mesaj, psihologul Lilia Todiraşcu membru al ONG-lui „Pentru Prezent și Viitor” , or. Chişinău, și-a propus să realizeze o întrunire cu femeile - consumatoare de droguri injectabile, beneficiare ale proiectului "Prevenirea Infecției HIV/SIDA în rîndul UDI" în data de 23.10.2013, la sediul organizației, unde au fost prezente 18 persoane.
Scopul întrunirii a fost axat pe prevenirea actelor de violenţă domestică şi acordarea ajutorului, prin informarea privind cadrul legislativ existent, Legea Nr. 45 din 18.09.2008 cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, şi nu numai, pe cunoaşterea formelor de violenţă, care sunt implicaţiile acestui fenomen, identificarea persoanele violente, învăţarea modalităţii de evitare a violenţei şi căror instituţii se pot adresa în cazul în care sunt victime ale violenţei domestice.
Serviciile de consiliere psihologică oferite în cadrul ONG-lui „Pentru Prezent și Viitor” or. Chişinău, sunt confidenţiale şi gratuite.