- English
- Română
24 Martie-Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei
La 24 martie în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei. Această zi comemorează data la care doctorul Robert Koch, în anul 1882, a descoperit bacilul care provoacă tuberculoza -Mycobacterium tuberculosis, numit şi bacilul Koch.
În anul 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat o inițiativă comună cu Fondul Global și Parteneriatul Stop TB - „Find.Treat.ALL.#EndTB”, cu scopul de a accelera răspunsul la tuberculoză și de a asigura accesul la îngrijiri, în conformitate cu obiectivele OMS.
Tuberculoza (TB) este o boală infecţioasă, care afectează cel mai frecvent plămânii, dar pot fi atacate şi oasele, rinichii, ganglionii limfatici, sistemul nervos central etc. Printre riscurile de infectare, pot fi menţionate: contactul cu persoanele infectate la domiciliu, serviciu, şcoală, grădiniţă etc.; îngrijirea persoanelor cu TB activă netratată.
Cele mai frecvente simptome ale tuberculozei sunt: tusea persistentă mai mult de trei săptămâni, febră, greutate la respiraţie, oboseală, lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate, transpiraţii nocturne, expectoraţii etc.În Republica Moldova diagnosticul și tratamentul tuberculozei este gratuit, iar adresarea la timp după asistență medicală și administrarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes.
Și pentru că UDI, persoanele HIV infectate au un risc major de a face boala, AO PPV desfășoară consecvent activități de informare în rândul grupurilor de risc cu scopul de a preveni, de a identifica la timp și de a menține în tratament în cazul diagnosticului confirmat. Doar printr-o atitudine responsabiă, grijă și conștientizare a gravității bolii pot fi eradicate consecințele devastatoare asupra sănătății provocate de TB.